Pumpdag och MARD!

Idag har jag varit på en diabetesdag för pumppatienter på Borås Lasarett och det var som alltid jätteintressant och roligt att få träffa alla diabetiker också! Idag togs det upp riskerna med stress och man bör nog försöka stressa av. Lättare sagt än gjort iochförsig!
 
Det var även en föreläsning om hur viktig roll CGM´en har för en diabetiker! Även om de som bestämmer inom vården tycker att det är en alldeles för hög kostnad att en diabetiker ska ha CGM så finns ju det belägg för det, b la att man kanske kan slippa senkomplikationer som kostar betydligt mycket mer!
 
Det pratades även om MARD - Mean Absolute Relative Difference alltså den mätbarhet som en CGM utför och skickar information till pumpen så man vet att det är tillförlitligt. 
Jag fick idag reda på att Animas är marknadsledande i Sverige före Medtronic och har en mätbarhet på 13% och Medtronics Minimed 640 har 17% och tidigare har jag velat ha Medtronics pump då den kan stänga av sig självt och sen köra igång igen när blodsockret har uppnått ett visst värde men nu när jag fick reda på att deras mätbarhet inte är så bra som jag trodde så väntar jag till början av nästa år då Animas kommer komma ut med sin nya pump som också kommer kunna stänga av sig vid lågt värde och sen knäppa igång igen. Och dessutom har den nya pumpen en mätbarhet på 9%! Superbra ju! Så den håller sig inom gränsvärdet vad som är ok och verkar mer tillförlitlig. Till den nya pumpen så kommer man ha Dexcom 6 och vi har idag Dexcom 4 som använder CGM tillsammans med Animas Vibe. Så jag är nog rätt nöjd med den pumpen som jag har idag!
Den är ju dessutom rosa :) 
 
Det var även en diabetiker där som hade en diabeteshund som jag blev superimponerad av! Hon var med hela dagen och var så snäll och lugn hela tiden fast det var massa människor överallt! 
 
 Om det inte skulle ta flera år att utbilda en hund till detta så hade jag satt Thrixa i en sån skola med en gång! Kanske finns en snabbkurs någonstans :) Jag har iallafall lyckats lära henne att gå och hämta min dextrosol jag har lagt i en liten väska så sa jag hämta socker så sprang hon iväg och hämtade det till mig! Det är ju alltid något :)

Kommentera här: