Long time, long see!

Nu kände jag att jag kunde logga in här och skriva ett inlägg. Tog tid men ibland behövs det en paus. Kan uppdatera bloggen med att berätta att min högt älskade hund Thrixa numera är i hundhimlen. Fick ta bort henne veckan innan midsommar pga cancer. Det gick inte att göra mer tyvärr. Så jag har inte varit på topp precis! Fortfarande jättetungt och jobbigt och jag har inte ens tagit bort hennes halsband och koppel utan det hänger kvar på hennes krok i hallen. Det är bara lite grejer som jag har orkat ta bort. Nu på fredag ska jag åka och hämta hennes aska så det blir ytterligare ett jobbigt moment att bearbeta! Så jag vet inte riktigt när jag kommer bli människa igen. Har inte kunnat se på min egen blogg för det är så mycket hundbilder där och bloggen handlade ju om mitt liv och det största i livet var ju Thrixa och även min diabetes man får tampas med varje jäkla dag. Blodsockret har hoppat extremt mycket kan jag säga nu när jag inte har varit på topp! Men en dag kommer jag väl inte att glömma bort Thrixa men det kanske inte gör lika ont sen när man tänker på henne. Längtar tills den dagen infinner sig när man känner glädje och man kan minnas alla roliga saker man gjorde!
Det här blev ju inget roligt inlägg men jag kände att jag måste ju ge ifrån mig ett litet livstecken! Har fått jättemånga fina mail, fbhälsningar, meddelanden, sms och samtal och det tackar jag allra ödmjukast för! Tack alla som har visat sitt stöd! Känns skönt att ni finns där ute!
Får avsluta med ett par bilder på lilla Thrixen ♥
 
 
 

Diabetes - inget man kan glömma bort!

Diabetes är inget man tyvärr bara kan ta semester ifrån hur gärna man än skulle vilja! Följderna som blir om man försöker glömma bort sjukdomen blir näst intill katastrofala!
Jag är en otroligt glömsk person och fast jag har haft diabetes i många många år så händer det att jag faktiskt glömmer bort att ta insulin! Följderna blir som sagt inte så bra. Igår kväll åt jag pizza och sen stensomnade jag! Och gick dessutom och la mig med förmodligen skyhögt socker och sov typ hela natten. Vaknade lite mellan varven och konstaterade att jag mådde rätt så illa och var supertörstig och behövde dessutom gå på toa men tror ni min hjärna kopplade ihop alla dessa uppenbara signaler med att sockret kunde vara högt? Icke då! Jag gick upp drack vatten, gick på toaletten och gick bara och la mig i mitt omtöcknande illamående tillstånd! 
Naturligtvis har jag tagit ur CGM´en för tillfället så insulinpumpen har ju inte larmat så jag hade ingen aning om hur jag låg. Och ta ett stick i fingret för att kolla var ju tydligen inte att tänka på!
 
Så i min klantighet så får jag vara hemma idag. Sockret börjar gå sakteligen neråt så om några timmar kommer jag säkert må bra igen men det tar lite tid att återhämta sig. Särskilt om sockret har varit högt en längre tid.
Kan uppmana ALLA att ta ett ketontest om ni någon gång får för högt socker för det kommer nästan som ett brev på posten att man kan få ketoacidos alltså en syraförgifning i kroppen! Det kan vara livsfarligt! Nu vill jag inte skrämmas men det kan vara bra att veta följderna som blir efter man har haft högt socker och det kan redan komma när sockret ligger på 14! Det brukar inte komma efter 5 minuters högt socker men om man får högt socker som inte går under 14 på några timmar så ska man ha extra koll! Och kom ihåg att allt är individuellt så om det går fort för vissa att få en ketoacidos så finns det folk som nästan aldrig får det så det bästa är att hålla koll på sockret och sticka sig ofta om man inte har något annat hjälpmedel.
Här är en text jag kopierade från Helsingborgs Lasarett som förklarar vad ketoacidos är på ett sätt så man förstår:

Ketoacidos - syraförgiftning

Vad händer i kroppen?
När kroppen har brist på insulin blir blodsockret högt och du börjar kissa mer och dricka mer som vid tecken på insulinbrist. Kroppens organ och celler luras dock att tro att den har dåligt med energi i kroppen eftersom den saknar insulin och kan då inte ta upp sockret från blodet dit det behövs. Då börjar kroppen bryta ner muskler och fett och börjar tillverka giftiga syror (ketoner) i samband med detta.
När ketonerna ansamlas i kroppen kan du börja må dåligt. Ofta mår du illa, kan kräkas och få ont i magen. Du blir allt tröttare och slöare, börjar andas djupare och kan få ont i kroppen. Hela balansen i kroppen ändras och vi brukar prata om att kroppen blir sur — pH sjunker. Detta kallas för syraförgiftning (ketoacidos) och man kan säga att det påverkar de flesta funktioner i kroppen och kan leda till medvetslöshet, diabeteskoma. Därför är det viktigt att känna igen symtomen i tid och kunna behandla insulinbristen så det inte behöver gå så långt. 
  
Vad ska jag göra?
Om du känner dig sjuk, illamående och/eller har ont i magen är det extra viktigt att kolla både blodsocker och ketoner. Du kan mäta ketonerna i t ex urinen. Ketodiabur är en urinsticka som du ska använda för att se om du har ketoner i urinen. 
Ta alltid kontakt med sjukhus om blodsockret är högt och det finns ketoner i urinen.
Om du kräks, har ont i magen och mår dåligt och har både högt blodsocker och ketoner måste du omedelbart till sjukhus. Svår syraförgiftning (ketoacidos) kan vara livsfarligt.
Vid höga blodsockernivåer och ketonbildning behöver du ge extra insulindoser, följa dina blodsockernivåer med täta intervall (med 1-2 timmars mellanrum) och se till att dricka ordentligt. Varje gång du kissar måste du titta efter urinketoner tills de har försvunnit! Effekten av insulin försämras av  ketonerna och därför behöver man ge mer insulin än vanligt för att få bort ketonerna och normalisera blodsockret. 
Ett bra sätt att undvika hamna i ketoacidos är att regelbundet kontrollera dina blodsocker flera gånger om dagen och även att ha som rutin att du emellanåt kontrollerar din morgonurin för ketoner. 
  
Att tänka på

Blodsocker- och ketonvärden kan stiga snabbt till exempel vid
  • feber, influensa eller kräkningar och diarré
  • allmän sjukdomskänsla
  • trötthet, ökad törst och stora urinmängder = insulinbrist
  • pumphaveri
 
Berätta för kompisar!

Det är viktigt att du berättar för dina kompisar, klasskamrater, lärare, tränare med flera att du har diabetes, så att de kan hjälpa till om du drabbas av ketoacidos. Berätta om dina symtom vid ketoacidos och vad de då kan hjälpa till med.